10 manieren om de tuin winterklaar te maken

De herfst is in aantocht en daarmee komt ook de onvermijdelijke vertraging van activiteit in de tuin. Afhankelijk van uw locatie, kunnen vaste planten blozen van kleur of beginnen hun bladeren te laten vallen. Na de drukte van het planten in de lente en het hoogtepunt van de zomeroogst, is het verleidelijk om de tuinpoort te sluiten en de natuur zijn gang te laten gaan.

Eenjarige groenten naderen het einde van hun levensduur en beginnen te bezwijken onder de kneep van de opeenvolgende strengere vorstperioden. Na de drukte van het planten in het voorjaar en het hoogtepunt van de zomeroogst, is het verleidelijk om het tuinhek te sluiten en de natuur zijn gang te laten gaan. U hebt tenslotte het zware werk van de lente gedaan en de vruchten van de zomer geplukt. Wat is er nog meer nodig nu de herfst in aantocht is?

Het antwoord hangt af van hoeveel gemakkelijker u het wilt hebben als de lente komt. Een paar voorzichtige stappen die u nu neemt, zullen u op de lange termijn veel moeite besparen. Als u de hoeveelheid werk wilt verminderen die u volgend jaar tijdens de lentekriebels te wachten staat, overweeg dan enkele van deze suggesties om uw tuin naar bed te brengen.

1. Ruim zieke planten op. Laat de rest staan

Hoewel veel oude planten kunnen blijven staan om te rotten en voedingsstoffen aan de grond toe te voegen, kunnen sommige ziektes, plagen en schimmels herbergen. Als u tijdens het groeiseizoen ziektesymptomen hebt opgemerkt, maar niet de tijd had om in te grijpen, is het nu tijd om ze te verwijderen. De rest van uw oogst biedt bescherming voor de bodem en vermindert erosie als u het de winter laat staan. Ze kunnen ook een thuis bieden aan overwinterende bestuivers.

2. Verwijder invasief onkruid dat zich tijdens het groeiseizoen kan hebben verspreid

Herinnert u zich de winde die uw frambozenplantje heeft gekoloniseerd? Of de Himalaya braam die de borders van uw tuin binnendrong? Nu is het tijd om af te rekenen met die afvalligen. Graaf ze op en gooi ze in de vuilnisbak of smoor ze onder een zeil of tuindoek.

De meeste invasieve onkruiden blijven levensvatbaar in een composthoop of onkruidstapel, dus weersta de drang om ze simpelweg naar een ander deel van je tuin te verplaatsen. Het volledig verwijderen van invasieve planten is de enige manier om te voorkomen dat deze planten opnieuw uitlopen en de oogst van volgend jaar verstoren.

3. Maak de grond weer bruikbaar voor de lente

Ondanks het feit dat de meeste mensen deze activiteit voor het voorjaar reserveren, is de herfst een geweldige tijd om bodemverbeteraars zoals mest en compost, of organische meststoffen zoals beendermeel, kelp en rotsfosfaat toe te voegen. In de meeste klimaten betekent het toevoegen van voedingsstoffen in deze tijd van het jaar dat ze de tijd hebben om af te breken, uw bodem te verrijken en biologisch actief te worden.

Nu de grond aanvullen betekent ook dat je een deel van het werk al gedaan hebt als het drukke seizoen begint.
Nadat u uw amendementen hebt gestrooid, kunt u uw grond mulchen of een bodembedekkend gewas zaaien (zie hieronder) om te voorkomen dat de winterregens de amendementen onder de actieve wortelzone spoelen; dit geldt vooral voor verhoogde bedden, omdat deze gemakkelijker draineren dan grondbedden. Verwijder de mulch in het vroege voorjaar, voordat u nieuwe planten gaat planten.

4. Plant dekkingsgewassen

In veel klimaten is de nazomer of vroege herfst een goed moment om bodembedekkers zoals rogge, wikke of klaver te zaaien. Deze gewassen helpen bodemerosie te voorkomen, verdichte gebieden op te breken en het gehalte aan organisch materiaal in tuinbedden te verhogen. Bodembedekkers voegen ook voedingsstoffen toe en helpen de bodem koolstof uit de atmosfeer aan de bodem te onttrekken.

Het planten van peulvruchten in uw tuin, zoals klaver of velderwten, kan het niveau van beschikbare stikstof voor tuingroenten verhogen. Een algemene richtlijn is om de gewassen ongeveer een maand voor de eerste vorst te planten, maar sommige gewassen zijn meer winterhard dan andere. Raadpleeg uw plaatselijke voorlichtingsbureau of zaadleverancier om het beste herfstgewas voor uw regio te vinden.

5. Snoei vaste planten met zorg

De herfst is een goed moment om een aantal vaste tuinplanten te snoeien, maar zorg er wel voor dat u de juiste kiest. Hoewel planten als venkel baat hebben bij een snoeibeurt in de herfst, blijkt uit onderzoek dat uitgebloeide frambozestokken de kruin van de plant tot in de winter blijven voeden.

Bosbessen geven ook de voorkeur aan een voorjaarssnoei, die helpt de plant te beschermen tegen blootstelling aan ziekten en stress. Snoei in de herfst vooral bloemen zoals rozen, kruiden zoals rozemarijn, tijm en salie, en groenten zoals asperges en rabarber. Bramen hebben ook baat bij een najaarsbeurt. Verwijder uitgebloeide of kruisende takken om de sterke groei van de plant in de hand te houden.

Weersta de neiging om uw meerjarige bloeiende planten te snoeien, vooral die met zaadhoofden. Deze vormen een uitstekende maaltijd voor overwinterende vogels in uw buurt en maken de wintertuin interessanter. Stengels en bladeren bieden ook winterbescherming voor de tere kronen van een plant.

6. Verdeel en plant bollen

Hoewel voorjaarsbollen allang uitgebloeid en weer afgestorven zijn, hebben andere bloeiende bollen zoals lelies nog niet zo lang geleden gebloeid. Drie tot vier weken na die glorieuze bloei is het tijd om planten die er tijdens het groeiseizoen te druk of te los uitzagen, te rooien en te verdelen.

Voor voorjaarsbollen kan dit wat giswerk betekenen om de locatie te bepalen. Andere planten zullen duidelijker zijn. Graaf 4-8 inches weg van de groeiende stengel van de plant en maak de grond voorzichtig los. Til de bollen voorzichtig op en scheid ze van elkaar om ze direct elders in de tuin uit te planten.

Als u eerder uw voorjaarsbollen hebt opgegraven om te verdelen, is dit het moment om ze opnieuw te planten. Narcissen, tulpen en krokussen zijn allemaal klaar om weer een jaar de grond in te gaan.

7. Oogst en regenereer uw compost

Nu de zomerhitte voorbij is en de microben van de natuur zich installeren voor hun winterslaap, komt u misschien in de verleiding om uw composthoop te negeren. Dat zou op twee manieren een gemiste kans zijn. Ten eerste is het materiaal dat u in de zomer hebt gecomposteerd waarschijnlijk al klaar voor gebruik. Door dit rijke materiaal te gebruiken om tuinbedden bij te vullen, gebrekkige grond aan te vullen of gazons en landschapsarchitectuur te bemesten, voedt u uw grond en stimuleert u de groei in het voorjaar.

Ten tweede maakt het opruimen van compost plaats voor een nieuwe partij, die in de meeste gebieden kan worden geïsoleerd tegen de winterkou. Om die microben nog wat langer aan het werk te houden, kunt u uw herfstcomposthoop opbouwen met veel herfstbladeren, stro of zaagsel in een laagje keukenresten en ander actief, groen materiaal. Lees voor meer informatie ons artikel over succesvol composteren in de winter. U kunt de basisprincipes van composteren ook vinden in onze uitgebreide composteringsgids.

8. Vul de mulch aan

Mulchen in de winter heeft veel van dezelfde voordelen als mulchen in de zomer. Zo gaat er minder water verloren, wordt de bodem beschermd tegen erosie en wordt onkruid tegengegaan. Maar mulchen in de winter heeft ook andere voordelen: als de grond overgaat in kouder weer, kan het bevriezen en ontdooien van de grond nadelige gevolgen hebben voor tuinplanten, waarvan de wortels te lijden hebben onder al dat woelen en schuiven.

Het aanbrengen van een dikke laag mulch op het bodemoppervlak helpt de bodemtemperatuur en -vochtigheid te reguleren en vergemakkelijkt de overgang naar de winter. Een dikke laag mulch rond wortelgroenten die u in de tuin laat staan voor uw herfst- en winteroogst, kan ook een buffer vormen tegen strenge vorst en uw oogst verlengen. En als de mulch afbreekt, voegt het vers organisch materiaal toe aan je grond.

Lees voor meer informatie ons artikel: De herfst is het seizoen voor mulchen met bladeren!

9. Bekijk de planten in uw tuin en evalueer uw groeiseizoen

Hebben de fruit- en groentesoorten die dit seizoen zijn geplant het goed gedaan in uw tuin? Dit is het moment om minder goed presterende planten te heroverwegen en uit te zoeken of er een betere soort bestaat voor uw locatie.

Als uw planten het goed doen, kunt u overwegen uw oogst te verlengen door rassen toe te voegen die eerder of later in het seizoen rijpen. Wanneer u de prestaties van groenten bekijkt, maak dan voor het volgende seizoen zorgvuldig aantekeningen over wat werkte en wat niet werkte. Sommige successen en mislukkingen van het seizoen kunnen aan het weer worden toegeschreven, maar andere heeft u zelf in de hand.

De vruchtbaarheid van de bodem, de vochtigheidsgraad en de plaatsing van de planten kunnen allemaal worden aangepast. U denkt misschien dat u zich de hoogte- en dieptepunten van de zomer in de lente zult herinneren, maar als u nu een korte lijst van de geleerde lessen opstelt, levert dat uiteindelijk meer informatie op.

10. Maak gereedschap schoon en slijp het

Hoewel de meeste tuiniers weten dat ze hun gereedschap het hele jaar door schoon en goed geolied moeten houden, is het moeilijk om deze taak vol te houden als het tuinieren in volle gang is. De herfst is een goed moment om de levensduur van uw gereedschap te verjongen door het wat aandacht te geven.

Begin met het wassen van gereedschap om vuil en afval te verwijderen. Als er roest aanwezig is, verwijder dit dan met schuurpapier of een staalborstel. Slijp schoffels en spaden met een eenvoudige molenvijl. Een wetsteen werkt goed voor snoeischaren.

Ook interessant