De laatste trends in buitenverlichting

Buitenverlichting is belangrijker dan je denkt. Al jaren lang is het de trend om de tuin als verlengstuk van je huis te zien. Een plek waar je ook van kan genieten als het weer wat minder goed is en als het donker is. Verlichting speelt daar een belangrijke rol bij.

Ten eerste is het prettig als je ’s avonds je tuin inkijkt en die is verlicht. Verlichting kan je huis en tuin sfeer geven als het donker is. Maar het is ook belangrijk als het gaat om veiligheid. Genoeg reden om er wat meer aandacht aan te besteden en te kijken wat de laatste trends op dit gebied zijn.

Filament lampen

De belangrijkste nieuwe trends voor buitenverlichting zijn de lampen die we binnen ook al zien. Lampen die op een ouderwetse gloeilamp lijken, dus met een zichtbare gloeidraad. Dat soort lampen heten filament lampen. Ondanks het uiterlijk van een ouderwetse gloeilamp, zijn dit toch led lampen. Je kan deze filament lampen gebruiken in een wandlamp of staande lamp maar je ziet ze ook veel gebruiken als een slinger van lampen.

Lampen met sensors

Steeds meer lampen hebben sensors. Dat kunnen sensors zijn die reageren op licht/donker of op beweging. Een buitenlamp met sensor die reageert op beweging is handig en veilig voor jezelf bij de voordeur of in een donkere gang of donkere plek in je tuin. Er zijn ook buitenlampen die reageren op licht/donker. Ze gaan vanzelf aan als het gaat schemeren en weer uit als het licht wordt.

Even dimmen

Lampen die je kan dimmen zijn er niet alleen voor binnen. Buitenlampen kan je ook dimmen. De lichten dimmen is ook een vorm van energiebesparing maar het kan ook zorgen voor extra sfeer als wat minder fel licht wilt. Bij een romantisch etentje bijvoorbeeld.

Denk aan het milieu

Bij verlichting denk je natuurlijk ook aan het milieu en aan energiebesparing. Met led-lampen in de tuin ben je daarmee op de goede weg.

Markering

Een andere trend is om paden, trappen en afstapjes te markeren met led-lampjes. Dat kunnen spots zijn die in de tegels of in het gras zitten. Maar het kunnen ook led-strips zijn aan of onder de treden bevestigd worden. Dat staat niet alleen mooi, het is ook heel veilig.

Ook interessant