7 tips om het gazon te maaien

Het gazon maaien is een belangrijke activiteit om uw gazon gezond te houden. Hoewel een overwoekerd gazon er slordig uitziet, heeft het gazon er ook onder te lijden omdat nieuwe groei niet wordt toegelaten en vocht zich ophoopt aan het oppervlak, waardoor de luchtcirculatie wordt belemmerd. Overmatig maaien van uw gazon brengt het risico met zich mee dat het gazon wordt gescalpeerd en het wortelsysteem wordt beschadigd. Om u te helpen uw gazon effectief te maaien, volgen hier 7 tips die elke huiseigenaar zou moeten weten over het maaien van zijn gazon.

1. Maai niet als het gazon nat is

Het is af te raden om gras te maaien als het nat is. Nat gras is moeilijk te maaien omdat de grassprieten zacht zijn en de maaier niet goed zal werken. Er is ook een kans dat de maaier zelf beschadigd raakt omdat het natte gazon aan de onderkant van de maaier blijft kleven en schade veroorzaakt aan interne onderdelen (als de maaier na de activiteit niet goed wordt schoongemaakt).

2. Gebruik een betrouwbare maaier

Gebruik een betrouwbare maaier om uw gazon te maaien. Gazons kunnen worden gemaaid met handmaaiers, elektrische maaiers en benzinemaaiers. Denk eraan een maaier te gebruiken waarbij u zich op uw gemak voelt. Handmaaiers zijn ideaal voor kleine oppervlakken die regelmatig worden gemaaid. Aangezien het ongebruikelijk is om de hoogte van een handmaaier te veranderen, is periodiek maaien aan te bevelen. Bij elektrische of benzinemaaiers zijn variabele hoogte-instellingen en snelheden beschikbaar. Zorg ervoor dat de maaier goed presteert om ongelijkmatig maaien of invasief maaien (bijv. scalperen van het gazon) te voorkomen.

3. Onderhoud uw maaier

Onderhoud uw maaier om ervoor te zorgen dat hij doeltreffend blijft werken. Een maaier is een machine die verzorging en regelmatig onderhoud nodig heeft. Voordat u een maaier gebruikt, moet u controleren of alle onderdelen van de maaier intact zijn en of de stroombron betrouwbaar is. Zorg er tijdens het maaien voor dat er geen vreemde stoffen, zoals chemicaliën of water, op de maaier vallen. Vergeet niet na het maaien de maaier schoon te maken om er zeker van te zijn dat het mes vrij is van gras en er geen gras blijft vastzitten op interne onderdelen en componenten. Gebruik het juiste gereedschap om de maaier schoon te maken en zorg ervoor dat de stroombron vóór het schoonmaken volledig is losgekoppeld. Volg altijd de reinigingsinstructies van de fabrikant.

4. Maai het gazon niet te kort

Vermijd het te kort maaien van het gazon. Als u uw gazon te kort maait, kan de grasmat verder bloot komen te liggen aan de omgevingselementen. Wanneer u het gras zo laag maait dat de stengels bloot komen te liggen, wordt dit het scalperen van het gazon genoemd. Als u het gazon per ongeluk hebt gescalpeerd, neem dan contact met ons op voor verder advies om het gazon te herstellen. Onherstelbaar gazon kan worden vervangen door ons innovatieve product Turf Tablet.

5. Spuit geen chemicaliën voorafgaand aan het maaien

Vermijd het sproeien van chemicaliën op uw groene en weelderige gazon voorafgaand aan het maaien. Deze chemicaliën kunnen pesticiden, onkruidbestrijdingsmiddelen of andere gazonchemicaliën zijn. Wanneer u chemicaliën op uw gazon aanbrengt, volg dan de instructies van de fabrikant. Vermijd het besproeien van het gazon met chemicaliën voorafgaand aan het maaien om eventuele gevolgschade aan uw maaier, uw gazon en het omliggende ecosysteem en milieu te voorkomen.

6. Laat het gazon niet te hoog groeien

Als het blad van het gazon hoger is dan 6 cm, is het gras te hoog en moet het onmiddellijk worden gemaaid. Lang gras voorkomt dat zonlicht doordringt tot het oppervlak van de grasmat. Hierdoor kunnen de onderste delen van de grassprieten bruin worden. Wanneer u het gazon maait, ziet u gele of bruine vlekken als gevolg van scalping. Een bruin gazon kan ziekten en plagen in de hand werken. Onherstelbaar gazon kan worden vervangen met ons innovatieve product Turf Tablet.

7. Maai op de juiste manier, afhankelijk van het seizoen

Maai uw gazon op de juiste manier, afhankelijk van het huidige seizoen. Tijdens de zomer moet u uw gazon misschien vaker maaien omdat het gazon dan sneller groeit. Tijdens de wintermaanden moet u uw gazon op een grotere hoogte trimmen, zodat het de koude en vochtige omstandigheden kan overleven.

 

Ook interessant