Tips voor het kopen van tuinmeubilair

Patio’s, terrassen en andere buitenruimtes lonken natuurlijk naar ons, vooral wanneer het weer warmer wordt. En als ze goed zijn ingericht, dragen ze bij aan de leefruimte van uw huis en vormen ze het decor voor plezier en ontspanning. Bij het kopen van buitenmeubilair is het dus belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, zoals functionaliteit, comfort en materialen, naast de basisprincipes zoals kosten en grootte. Bij het kopen van buitenmeubilair gaat u op dezelfde manier te werk als bij het kopen van meubilair voor binnenshuis, maar de buitenomgeving brengt een aantal speciale overwegingen met zich mee.

Denk aan het weer

Is het weer bij u warm en droog, of woont u in de buurt van de kust? Regent het vaak? Schijnt de middagzon op uw buitenruimte? Dit zijn allemaal belangrijke vragen die u moet beantwoorden voordat u buitenmeubilair kiest, want blootstelling aan de buitenlucht is moeilijk voor alle meubilair, ongeacht het klimaat. Heet en droog hout kan splinteren en barsten, terwijl veelvuldig vocht rot kan bevorderen. Harde wind kan aluminium meubilair doen vliegen; ijzer waait niet weg maar is ook niet bestand tegen de zoute lucht. De zon is misschien wel het ergste van allemaal. Verf wordt dof en verkleurt, stoffen en hout verbleken en plastic en andere synthetische materialen worden aangetast.

Om meubels te kiezen die lang meegaan, moet u realistisch zijn over de inherente eigenschappen van het materiaal. Metaal wordt grotendeels niet aangetast door zonlicht, terwijl plastic en rubber altijd kwetsbaar zijn voor UV-schade, wat de fabrikant ook beweert. Dit geldt des te meer op grote hoogten. Ook houten meubelen kunnen worden geleverd met een hoogwaardige, fabrieksmatig aangebrachte, weerbestendige afwerking, maar uiteindelijk zal die afwerking slijten en afbreken, en zult u het hout moeten opknappen of de meubelen moeten vervangen. Bedenk hoe het meubilair er vijf, tien en twintig jaar later uit zal zien.

Meet uw buitenruimte

Bedenk hoeveel ruimte u hebt en hoe deze is vormgegeven. Is het een lang en smal balkon of een breed en uitgestrekt terras? Net als bij het inrichten van een woonkamer of huiskamer kunt u de oppervlakte en de vorm van uw buitenruimte gebruiken om de grootte van uw buitenmeubilair te bepalen en de mogelijke groeperingen die erin passen. Het belangrijkste is dat u voldoende ruimte rond uw meubilair laat zodat u er comfortabel kunt rondlopen. Pas dezelfde principes voor verkeersstromen toe die u binnenshuis zou gebruiken.

Voor een kleine ruimte kan een bartafelset beter werken dan een gewone eetset, omdat bartafels smaller zijn en krukken minder ruimte innemen dan stoelen. U kunt ook kijken naar café- of bistrotafels en -stoelen, omdat die een kleiner profiel hebben.

Maak voordat je meubels gaat kopen een snelle schets van de ruimte, meet de afmetingen op en noteer ze op de tekening. Neem de tekening en een meetlint mee naar de winkel. Tenzij u ruimtelijk begaafd bent, is het te gemakkelijk om de verhoudingen in uw hoofd verkeerd te zien en uiteindelijk meubels te kiezen die te klein of, waarschijnlijker, te groot zijn voor uw ruimte.

Bepaal waar u de meubels neerzet

Is uw terras of buitenruimte blootgesteld aan de elementen, of heeft u een overkapping? Staat uw meubilair op een zachte ondergrond, op gras of op een harde ondergrond, zoals een houten terras of een betegeld terras? Dit helpt u materialen te kiezen die goed bij uw omgeving en uw omgeving passen. Plaats bijvoorbeeld geen zachte houtsoorten zoals grenen op een met gras begroeide ondergrond en op een open plek. Het vocht uit de grond kan ervoor zorgen dat het hout gaat rotten. Vocht kan er ook voor zorgen dat sommige metalen gaan roesten.

Let op comfort

U zult uw tuinmeubelen gebruiken om te ontspannen, dus zorg ervoor dat ze comfortabel zijn. Als stoelen en lounges niet met kussens worden geleverd, kunt u altijd kussens en kussens kopen of zelf maken. Zorg ervoor dat u een buitenstof van goede kwaliteit kiest of gebruikt die bestand is tegen verkleuring en schimmel.

Houd er bij het kopen van kussens rekening mee dat de bekleding van uw meubelen lang meegaat en dat u de kussens waarschijnlijk een of meer keren zult moeten vervangen tijdens de levensduur van uw meubelen. Bekleding en stoffen blijven er op hun best uitzien als u ze opbergt wanneer u ze niet gebruikt. Berg ze na elk gebruik op als dat mogelijk is, maar bewaar ze buiten het seizoen altijd buiten de elementen.

Naast comfortabele stoelen zijn ook chaise lounges, schommels en relaxfauteuils ideaal om buiten te relaxen. Probeer uw meubelen uit voordat u ze koopt. Om u uit te rekken, kunt u ook hangmatten en dagbedden overwegen.

Zorg voor opbergruimte

Zorg ervoor dat je ruimte hebt om je buitenmeubilair op te bergen voor de winter, of in ieder geval voor het opbergen van kussens en andere stoffen items. Soms bieden zelfs meubelhoezen niet genoeg bescherming, vooral voor materialen zoals rieten. Zorg voor opbergruimte voor uw meubels, of koop iets dat u tijdens de wintermaanden binnen kunt gebruiken. Als u echt weinig opbergruimte hebt, kunt u overwegen om buitenmeubilair te kopen dat plat kan worden opgevouwen.

Ook interessant