Hoe werken golfplaten?

Ben jij van plan om golfplaten te gaan nemen? Lees hier dan hoe je dit de beste manier kunt installeren en hoe deze precies werken. Golfplaten wordt voornamelijk gebruikt in de landbouw, schuren en stallen. Het is ook perfect voor het dak van een tuinhuisje, carport, houtschuur of hondenhok. Een vakman kan eenvoudig een golfplaten dak maken, renoveren of vervangen. Maar je kunt er ook voor kiezen om dit zelf te doen! Let op: Vraag bij twijfel altijd eerst een deskundige om te beoordelen of oude golfplaten asbest bevatten of niet. Informeer dan bij je gemeente naar de regelgeving en laat de oude golfplaten natuurlijk verwijderen bij een speciaalzaak. Zo voorkom je gezondheidsrisico’s voor jezelf en je dierbaren. Vervolgens kun je aan de slag met het nieuwe materiaal!

Voor welk type golfplaten kies jij?

Als je hebt besloten om het bestaande golfplaten dak te verwijderen door websites zoals Daglichtdirect, kun je een nieuw materiaal kiezen. Er zijn verschillende soorten golfkarton waar je uit kunt kiezen, elk met hun eigen voor- en nadelen. Bedenk van te voren wat voor jou de juiste keuze is. Zo zijn Ecolor golfplaten vervaardigd uit een combinatie van cement en kunststofvezels en voorzien van een extra acrylaat of polypropyleen coating. Dankzij hun sterkte en duurzaamheid kunnen deze platen onbeperkt worden gebruikt, hoewel ze geen licht doorlaten. Dit is dus niet zo’n prettige keuze wanneer je verwacht dat er voldoende licht naar binnen komt.

Controleer het frame altijd goed

Controleer voordat je gaat beginnen met het monteren of het frame waarop het golfkarton staat nog sterk genoeg is. Als het erop lijkt dat alles in orde is, kun je beginnen met het plaatsen van de platen. Overweeg de voorzorgsmaatregelen die voor jou geschikt zijn. Op golfkarton kun je niet lopen. Gebruik daarom een ​​goede ladder en draag een stofmasker, want bij het werken met golfkarton komt er stof vrij. Het eerste golfkarton is perfect geplaatst in de rechterbenedenhoek. Zorg ervoor dat de schijf minimaal enkele centimeters uitsteekt. Als het golfkarton te veel plakt in de hoek van de wind, begin dan vanaf de linkerkant. Voor grotere oppervlakten leg je het golfkarton op de eerste plank met een overlap van ongeveer 15 cm. Indien nodig kan het golfkarton met een fijngetande handzaag op maat worden gesneden.

Het vastzetten van de golfplaten

Zet de golfplaten vervolgens vast met een afdicht ring met een golfbout. Dit zorgt voor een waterdichte afwerking. Vergeet niet de bouten altijd vast te draaien aan de golftop. Golfkarton van polyester of PVC kun je het beste voorboren om scheuren te voorkomen. Plaats de volgende rijen golfkarton altijd zo dat er minimaal twee golfkartonoverlappingen zijn. Het laatste (op maat gesneden) golfkarton mag niet smaller zijn dan 30 centimeter. Zorg ervoor dat de snijkant zich aan de zijkant van de voering bevindt, niet aan de buitenkant. Zo weet je zeker dat alle platen goed en netjes gemonteerd zijn!

 

Ook interessant