Eenvoudige manier om rotan loungeset schoon te maken

Stijgende temperaturen, langere dagen, en meer zonneschijn geven aan dat de zomer voor de deur staat. Na een strenge winter, is de kans groot dat u klaar bent om uw terras klaar te maken voor een leuk seizoen van buitenvermaak. Houd in gedachten dat zelfs als u de nodige stappen heeft ondernomen om uw Rotan Loungeset te beschermen tegen barre omstandigheden, het winterweer nog steeds zijn tol kan hebben geëist.

Niet te droog

Natuurlijke rotan of rieten meubelen zijn in wezen gedroogd, dood plantenmateriaal, wat betekent dat ze onder bepaalde omstandigheden nog meer uitgedroogd en broos kunnen worden. Bij gebruik op een terras of veranda tijdens warm weer, moet u het uit direct zonlicht houden om te voorkomen dat het verbleekt of broos wordt. Houd het ook uit de buurt van verwarmingskanalen of een open haard binnenshuis. Als de lucht binnen droog is, helpt een luchtbevochtiger de lucht voldoende te bevochtigen om te voorkomen dat de meubelen uitdrogen.

Niet te vochtig

Net als droge omstandigheden zijn te vochtige omstandigheden niet goed voor rotan. Extreem vochtige omgevingen zonder voldoende verlichting leiden tot een muffe indruk op de meubelen, wat duidt op schimmel of meeldauw. Blootstelling aan regen of nattigheid na verloop van tijd is ook schadelijk voor rotan, dus u kunt rotan het beste binnenshuis bewaren of op een overdekte, gematigde plek wanneer u het niet gebruikt.

Het precies goed houden

Basisonderhoud zoals afstoffen of een zachte schoonmaakbeurt houden rotan in topconditie. Stof het zachtjes af met een plumeau als u stof ziet, of stofzuig het met een meubelborstel voor de hoofdoppervlakken en een spleetzuiger voor de moeilijk bereikbare plaatsen. Met een licht vochtige, zachte doek kunt u rotan een algemene schoonmaakbeurt geven, terwijl een beetje in water vermengde oliezeep met een tandenborstel over het meubel wrijft om hardnekkige vlekken te verwijderen. Als u vocht gebruikt om rotan schoon te maken, droog het meubel dan af in een goed geventileerde ruimte, zodat het niet lang nat blijft.
Onderhoud van schimmel en meeldauw
Een vintage rotan stoel of meubilair dat lange tijd is opgeslagen kan een muffe geur hebben. Kleine vlekjes duiden op schimmel en meeldauw; veeg ze weg met een spons die in gelijke delen bleekmiddel en water is gedompeld en wring de spons uit om hem vochtig te houden, maar niet drijfnat. Een tandenborstel is handig om hardnekkige schimmel of meeldauw te verwijderen. Neem het hele meubelstuk af met een vochtige doek of spons om alle bleekresten te verwijderen en laat het meubel vervolgens buiten staan op een droge, frisse dag. Herhaal het schoonmaakproces als het meubel nog steeds tekenen van schimmel of meeldauw vertoont.

Extra tips

Voorkom beschadiging van rieten meubelen door niet te hard op de latten te drukken.
Als u beschadigde of gebroken latten heeft, repareer ze dan met houtlijm (bijv. Titebond, verkrijgbaar op Amazon) en geef de lijm ruim de tijd om te drogen voordat u verder gaat met schoonmaken. Als de schade groot is, kan het natuurlijk zijn dat u het meubelstuk naar een vakman moet brengen.
Gebruik geen harde borstel, staalwol of andere agressieve schuurmiddelen op rieten vlechtwerk. Dit zou onafgewerkt, natuurlijk vlechtwerk ernstig kunnen beschadigen en zou de beschermende afwerking van een gelakt stuk kunnen verwijderen.
Laat nooit water op rieten vlechtwerk lopen, want vocht kan vlekken of vervorming, of beide, veroorzaken.

Ook interessant