5 tips voor een kindvriendelijke tuin

Wil jij een tuin waarin de kinderen lekker kunnen spelen en vriendjes graag langskomen? Er zijn allerlei leuke items die je toe kunt voegen aan je tuin om hier een waar speelparadijs van te maken. De focus van de kindvriendelijke tuin ligt op veiligheid, maar je wilt natuurlijk zelf ook van je tuin kunnen genieten. Met deze 5 tips maak je van de tuin een heerlijke plek voor de kids en de ouders.

Werk met hoogteverschillen

Hoogteverschillen hebben een speelse uitstraling en de kinderen vinden dit hartstikke leuk. Je kunt denken aan heuvels, of een ophoging waarop je de zandbak of de schommel plaatst. Met een klein trapje wordt de ophoging ook voor de kleintjes toegankelijk. Ga creatief aan de slag met onder andere boomstammen om speelse zitplekjes te creëren.

Een eigen speelplek

Speeltoestellen zorgen voor optimaal speelplezier. De eerdergenoemde schommel is erg populair en je kunt hier alle kanten mee op. Bevestig de schommel bijvoorbeeld aan de muur of aan een boom. Het is ook erg leuk om een schommel op te hangen onder een romantische pergola, waar je een schattig zitplekje creëert voor jezelf. Terwijl de kinderen aan het spelen zijn geniet jij van je boek of een kopje thee.

Spelen jouw kids graag een potje voetbal? Met een voetbaldoel tover je een grasveld om tot voetbalveld. Ook kun je deze doeltjes vaak gemakkelijk meenemen naar bijvoorbeeld het park of het strand. Wanneer je bomen hebt staan is het ook een leuk idee om een volleybalnet op te hangen.

Zet een tuinhuisje neer

Kinderen vinden het altijd prettig om een plekje voor zichzelf te hebben. Als je de ruimte hebt, valt het aan te raden om een tuinhuisje neer te zetten in de tuin. Hier maak je een plek van waar de kinderen lekker kunnen knutselen, spelen, bouwen, ontspannen en lezen. Het maakt niet uit wat het weer doet, want in hun eigen tuinhuisje zitten de kinderen altijd droog. Laat je kinderen zelf meedenken over het interieur, waardoor deze plek echt eigen wordt.

Kindvriendelijke ondergrond

Bij het aanleggen van je tuin is het belangrijk om rekening te houden met de ondergrond. Het meest geschikt voor kinderen is een zachte ondergrond van gras of houtsnippers. Een grasveld doet denken aan gezellige zomerdagen, met je kinderen genieten van de zon, tikkertje spelen, voetballen of samen picknicken in de tuin. Ook kun je hier een tentje opzetten om een nacht te kamperen in eigen tuin. Houtsnippers zijn een ideale bodembedekker voor onder de schommel of rondom de zandbak. Niet alleen heeft dit materiaal een goede valdempende werking, maar ook is deze oplossing niet al te duur en hebben de houtsnippers een mooie natuurlijke uitstraling.

Planten om te vermijden

Sommige planten zijn giftig en deze horen dus niet thuis in een kindvriendelijke tuin. Planten om te vermijden zijn onder andere: blauwe reden, buxux, oleander, lelietje-van-dalen en de taxus. De reuzenbereklauw, boterbloemsoorten, sleutelbloemsoorten en anemoonsoorten hebben een irriterende werking bij huidcontact en kun je dus beter niet plaatsen.

 

Ook interessant