Winterklussen in de tuin

Hou je van tuinieren en wil je graag dat je tuin er straks weer mooi uitziet in het voorjaar? Dan zijn er genoeg klussen die je in de winter kan uitvoeren. Dus trek dikke sokken, handschoenen en een warme trui aan en ga aan de slag.

Maak een plan

Kijk eerst eens goed rond in de tuin. Zijn er dingen die je wilt veranderen, die onderhoud nodig hebben of spullen die je moet vervangen? Maak een lijst van spullen die je nodig hebt. De winter is bijvoorbeeld een prima tijd om nieuwe meubels voor de tuin aan te schaffen. Vaak zijn er koopjes of aanbiedingen. Dus kijk nu alvast rond als je van plan bent om een nieuwe houten loungeset aan te schaffen voor het komende voorjaar.

Misschien zijn er planten die je graag in je tuin wilt hebben, wil je bloemen en planten in nieuwe kleuren in je tuin of wil je wat meer groenten en fruit gaan verbouwen.

Ruim de schuur op

Je schuur of garage opruimen is een goed klusje voor koude dagen. Dit lukt het beste als je eerst alle spullen eruit haalt. Gooi spullen weg die kapot zijn of verkoop ze als je ze niet meer wilt gebruiken. Maak vervolgens de schuur of garage schoon en kijk tegelijkertijd of er reparaties of onderhoud nodig zijn. Bekijk je tuingereedschap, maak het schoon en organiseer het opnieuw.

Maak het terras schoon

Je terras, met eventueel wat ongebruikte of afgedekte tuinmeubelen, kan er in de winter wat troosteloos uitzien. Vaak is er groene aanslag of liggen er losse bladeren en andere rommel. Een schrobbeurt met wat groene zeep en een klein scheutje bleekmiddel kan je terras er weer heel anders uit laten zien. Zet wat potten neer met groenblijvende planten en winterbloeiers zoals winterviolen, winterhei en Helleborus.

Repareer en schilder schuttingen

In de winter zijn schuttingen minder begroeid en kan je teveel begroeiing makkelijk terugsnoeien. Dit is dus hét moment om schuttingen te repareren en te beitsen of te schilderen. Zeker als je schuttingen grenzen aan het terras waar je in de zomer zit, kan zo’n opgeknapte schutting voor een frisse aanblik zorgen.

Bestel nieuwe zaden en bollen

De winter is de goede tijd om bollen en zaden aan te schaffen. Zoek online of blader door de catalogi die kwekers en zaadleveranciers uitbrengen. Bestaande bloembollen van bijvoorbeeld dahlia’s en gladiolen zijn gevoelig voor vorste en moeten tijdig uit de grond gehaald worden en koel en droog bewaard worden voor het volgende jaar. Gooi tegelijkertijd bollen en zaden die niet meer goed of over de datum zijn, weg. Als het niet vriest en het niet te nat is, kan je nu ook nog bollen in potten of in de volle grond poten.

Snoeien

In de winter valt er ook het nodige te snoeien in de tuin. Bij planten die hun bladeren verliezen kan je nu goed de vorm zien. Maak van de gelegenheid gebruik om de plant goed terug te snoeien, te verjongen en zo weer in vorm te brengen. Rozen en planten die in het najaar bloeien kan je nu terugsnoeien. Winterharde en groenblijvende klimplanten mogen nu ook ingekort en uitgedund worden.

Laat het gras met rust

Gras groeit niet in de winter en als het een keer gevroren heeft, mag het niet meer gemaaid worden. Tijdens de winter, en zeker bij vorst is het het beste om het gras met rust te laten en er zo min mogelijk op de lopen. Bevroren gras kan anders makkelijk beschadigen. Als de ergste kou voorbij is kan het grasveld geverticuteerd en bemest worden en is het klaar voor het voorjaar.

Zorg voor kwetsbare planten

Als de temperaturen dalen en het gaat vriezen, dan is het belangrijk om kwetsbare planten te bedekken. Vooral mediterrane planten als olijfboompjes, laurierboompjes, vijgenbomen, Oleander en Camelia houden niet van vorst. Als ze in potten staan kan je ze het beste beschut of binnen in de schuur plaatsen. staan ze in de volle grond dan kan je ze afdekken. Als het nog zwaar gaat vriezen als struiken of bomen al knoppen hebben gevormd, dan kan je ze ook het beste afdekken. Voorbeelden hiervan zijn de Magnolia en fruitbomen.

Afdekken doe je door er een speciaal vliesdoek om te binden. Gebruik geen plastic of noppenfolie want de planten moeten wel kunnen blijven ademen. Jute, stro en kokosmatten zijn ook geschikt. Het is belangrijk dat de planten droog zijn voor je ze inpakt.

Denk aan de vogels

Vogels kunnen het zwaar hebben in de winter omdat er dan minder voedsel voorhanden is. Hang wat vetbollen of netjes met doppinda’s om ze te helpen. Het trekt vogels aan en dat is een leuk gezicht in je tuin. Met een vogelhuisje en een vogelbad kan je ze nog beter verzorgen.

 

Ook interessant