Het onderhouden van het gazon en de tuin in het voorjaar

Een goed onderhouden gazon is vaak de eyecatcher van een tuin. Of het nu om een kleine voortuin of een grote achtertuin gaat, een mooie grasmat vergt aardig wat onderhoud. Het bijhouden van een mooie grasmat kost tijd, moeite en voldoende inspanningen op gebied van maaien, zaaien en bemesten. Maar met deze inspanningen weet je ook zeker dat je een mooie grasmat in de tuin hebt liggen waar je heerlijk van kan genieten. Om je te helpen met het onderhoud van het gazon kan je in deze blog een aantal tips en trucs vinden.

Het onderhoud van het gazon

Wanneer de eerste zonnestralen doorbreken start je met het voorjaarsproof maken van je tuin. Dit is doorgaans in de maanden maart – april. Het onderhouden van een goed gazon is belangrijk en behelst meer dan alleen het maaien van het gras. Wil je juist een nieuw gazon aanleggen? Leg deze dan aan in de maanden mei en juni. De grasmat heeft dan tijd om te groeien en de kans dat het mis gaat omdat het nog gaat vriezen is klein. Denk bij de aanleg van je nieuwe gazon aan de mogelijkheden voor besproeien van de grasmat. Zo kan je het sproeien handmatig uitvoeren, maar je kan ook kiezen voor een automatisch systeem. Let er dan wel op dat je dit systeem aanlegt voordat je overgaat tot de aanleg van het gazon. Wil je meer weten over het onderhouden van je grasmat en hoe je optimaal van je gazon kan genieten? Kijk dan hier naar de beste tips en artikelen.

Het bemesten van het gazon en planten

Het bemesten van je tuin is een belangrijke taak om je gazon en je bloemen en planten van voldoende voeding te voorzien. Ook hier is de beste periode om te mensen de maanden maart – april. De planten krijgen dan direct de juiste voedingsstoffen en kunnen beginnen met het vormen van nieuwe bloemen of takken. Kies bij het bemesten van je tuin de juiste gazonmest. Mest is namelijk verkrijgbaar in twee soorten; je hebt kunstmest en je hebt organische mest. Organische is in principe beter voor de bodem en de planten omdat het sterkere stoffen bevat. Kunstmest daarentegen werkt sneller, maar werkt vaak voor kortere duur waardoor de planten op de langere termijn zwakker worden.

Het onderhoud van je tuingrond

Het onderhouden van je grasmat is belangrijk, maar vergeet ook zeker niet om de grond zelf te onderhouden. Zonder een goed onderhoud van je tuingrond zal er niets groeien of bloeien. Zorg er daarom voor dat je ook het onderhoud van je tuingrond in het voorjaar uitvoert. Zo krijgen je planten en bloemen de kans om een goede start te maken. Het beste kan je het onderhoud van je grond starten met het harken en losmaken zodat je de wortels van de bomen en planten de ruimte geeft om te groeien, zuurstof op te nemen en om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. De meest perfecte timing krijg je door de grond los te harken met een hark of een schoffel net nadat de grond is opgedroogd na een forse regenbui. Alle schimmels en bacteriën in de grond krijgen zo de kans om zich optimaal in de grond te mengen. Zo zorgen ze ervoor dat je bomen en planten de juiste start krijgen en dat het regenwater ook de diepere grond kan bereiken.

Ook interessant